5000 yıldır, Mezopotamya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde tüketilen Cennet nimetleri arasında " eşsiz " ifadesiyle nitelendirilen, Bilinen en eski bitki çeşitlerinden biri olan hurma, lezzetinin yanı sıra besleyici özelliği nedeniyle de tercih edilen bir meyvedir. Gün geçtikçe keşfedilen faydaları hurmayı, gıda sektöründe sık kullanılan bir besin maddesi haline getirmiştir. Kavurucu çöllerden gelen bu şifa kaynağı, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan sodyum protitin, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor, flor, klor, B1, B2, A ve C vitaminlerini içerir. Ayrıca insan vücuduna bol miktarda hareket ve ısı enerjisi kazandıran, bununla birlikte vücutta parçalanıp kullanılması kolay olan meyve şekeri früktoz içermektedir. Früktoz; glikoz gibi kan şekerini hızla yükselmesine sebep olmaz.
Besleyici özelliği yönünden oldukça zengin olan hurma özü, hafif, lezzetli ve besin değeri yüksek bir gıda olup öz çeşitleri arasında gün geçtikçe tüketim oranı yükselen doğal bir gıda maddesi olmuştur.